Hyvä arki rakennetaan kunnissa                                                   19.4.2021

Muutaman kuukauden kuluttua Suomessa järjestetään kuntavaalit. Koronatilanteen vuoksi kesäkuulle siirretyissä vaaleissa valitaan valtuutetut tulevalle nelivuotiskaudelle päättämään kuntien asioista. Viime kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus jäi matalaksi, kun vain 58,8 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

Kuntavaalit ovat toimivan arjen kannalta ne tärkeimmät vaalit. Siksi on nurinkurista, että vuonna 2017 lähes joka toinen äänioikeutettu jätti äänestämättä kuntavaaleissa. Kuntien palvelut varhaiskasvatuksesta ikäihmisten hoivaan ovat niitä jokapäiväisiä palveluita, joiden toimivuudesta riippuu monen suomalaisen arjen sujuminen.

Kuntavaaleissa jokaisella meistä on mahdollisuus ottaa kantaa siihen, miten kunnan palvelut tulisi hoitaa. Koulut, joukkoliikenne, kirjastot ja terveydenhuolto ovat vain esimerkkejä kuntien palveluista, joita käytämme lähes päivittäin. Ei ole samantekevää, ketkä näistä palveluista päättävät. Päätökset kun ovat päättäjiensä näköisiä.

Jo 320 Palvelualojen ammattiliiton jäsentä on lähtenyt ehdokkaaksi kuntavaaleihin. Luku voi vielä kasvaa ehdokasasettelun umpeutuessa 4. toukokuuta. Pamilaisilla kuntavaaliehdokkaita yhdistää luja arjen asioiden tuntemus. Pamilaista ehdokasta äänestämällä vahvistat kotikuntasi päätöksenteossa arjen asiantuntemusta.

Ja juuri arjen asiantuntemusta valtuustoissa nyt tarvitaan. Valitut päätöksentekijät pääsevät vaikuttamaan moniin pieniin ja suuriin asioihin, joista hyvä arki muodostuu. Tällaisia asioita ovat muun muassa asumisen kohtuuhintaisuus, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen laatu sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden taso.

Jotta kunnan palveluissa huomioitaisiin kaikenikäiset ja taustaiset asukkaat, kannattaa ääni antaa arjen iloista ja suruista perillä olevalle ehdokkaalle. Vaalikonevastaukset, nettisivut ja facebook tarjoavat mahdollisuuksia tutkia ja tutustua ehdokkaiden ajatusmaailmaan. Kannattaa kurkata myös PAMin omaan ehdokasgalleriaan.

Olen saanut toimia kotikaupungissani Järvenpäässä valtuutettuna vuodesta 2013 alkaen. Voin lämpimästi suositella ehdokkuutta kaikille vaikuttamisesta kiinnostuneille pamilaisille. Hyvä arki rakennetaan kunnissa. Lähtemällä ehdokkaaksi ja äänestämällä voit vaikuttaa, jotta arki sujuisi ja palvelut toimisivat kaikenikäisille!


Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.), joka työskentelee Palvelualojen ammattiliitto PAMin keskustoimistolla tiedottajana.